Citroentijm

Citroentijm

 

Eigenschappen

Meerjarig | Groenblijvend | Winterhard, maar afdekken bij vorst

 

Deze tijmsoort heeft een heerlijke citroenachtige geur en aroma. De smaak is daardoor frisser dan gewone tijm.

 

Uiterlijk

Citroentijm is een soort heester. De plant heeft houtachtige vertakkingen en wordt 30 cm hoog. Citroentijm onderscheidt zich van gewone tijm door het gele randje langs de blaadjes.

 

Verzorgen

Citroentijm houdt van goed water doorlatende grond. De plant groeit beter in het zonnetje. Hij is licht vorstgevoelig, bescherm daarom de tijm bij strenge winters. Een zeer beschutte plaats geeft zeker meer overlevingskansen. Knip als de plant begint te bloeien, de bloemetjes uit de plant, zo ontwikkelen zich takjes.

 

Vermeerderen

Vermeerder citroentijm door te stekken. Knip in het voorjaar een takje van ca. 10 cm af, haal door wat stekpoeder en zet het takje in een potje met aarde. Dek het potje af met doorzichtig plastic. Na twee weken ontstaan worteltjes. Plant het takje in een grotere pot wanneer het plantje wat sterker is.

 

Oogsten

Het hele jaar door kun je de citroentijm oogsten. De kleine blaadjes en jonge takjes zijn het lekkerst. De bloemetjes van de tijm kun je ook gebruiken. In een salade bijvoorbeeld of je trekt ze, net zoals de takjes, mee in een gerecht.

 

Bewaren

Tijm kun je goed drogen, maar niet invriezen. Knip, vlak voor de plant bloeit, takjes van de plant en droog ze (achter glas) op een theedoek in de zon, of in een speciaal droogoventje. Zodra al het vocht eruit is, stop je de takjes of de afgeriste blaadjes in een luchtdichte pot.

 

Gebruiken

Citroentijm is door het verrukkelijke citroenaroma heerlijk met vis, kip of lamsvlees. Of stoof eens wat citroentijm mee met paprika’s en/of tomaten. Heel bijzonder is de combinatie van appel(taart) met citroentijm en aardbeien gemarineerd met citroentijm. Ook lekker: zelfgemaakt vanille-ijs met citroentijm, een sladressing waarin een takje citroentijm getrokken is en thee getrokken van citroentijm. Laat citroentijm altijd even meestoven of -trekken. Zo komt de smaak helemaal tot zijn recht.