Tijm in de kruidentuin

14/05/10 20:14 Opgeslagen in:KruidenKeukenkruid | Meerjarig | Groenblijvend | Genees kruiden | Winterhard | Vorstgevoelig

Echte Tijm ( Thymys vulgaris ) kweken en (geneeskrachtig) gebruik



Tijm is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Afgebeeld hier is de thymus citriodora links en de Thymus citriodora ‚ Silver Queen ‚ rechts, de Citroentijm. Van de Tijm zijn er verschillende te verkrijgen.

Tijm is een echt keukenkruid. Een heerlijk geurend kruid die ook in de vensterbank te kweken is in de winter. Tijm is vaak in tuincentra’s wel als plant te koop. Voor in de keuken wordt de Echte tijm het meeste gebruikt. De hier ook genoemde Thymus citriodora heeft een citroenachtige geur en daardoor ook een frisse smaak ten opzichte van de veel gebruikte Echte tijm.

Geneeskrachtige werking van Tijm


  • Slijmoplossend, bevorderd daardoor hoesten
  • Krampstillend, tegen winderigheid
  • Spijsvertering bevorderend
  • Anti- transpirerend
  • Regulerend op de menstruatie cyclus
  • Tegen hoofdpijn, verlicht ook de hoofdpijn van een kater
  • Schimmelwerend, ook tegen voetschimmel
  • Anti - roos. Hiervoor een Tijm aftreksel als spoelmiddel gebruiken na het wassen van de haren.
  • Tegen infecties
Zoals hier zichtbaar is Tijm geneeskrachtig bij zowel uitwendig als inwendig gebruik. Met name de heilzame werking op de luchtwegen is bij Tijm veel gebruikt. Denk maar eens aan menig hoestsiroop waar Tijm in verwerkt zit.

Schimmelwerend een mooie eigenschap van de Tijm


Tijm is schimmelwerend zoals in het rijtje van de geneeskrachtige werking is te lezen. Dit geeft ook nog andere mogelijkheden. Om de schimmels van de aardappelen te weren is het mogelijk om gedroogde takjes Tijm hierbij te bewaren. Ook in kasten kan Tijm zijn dienst doen.

Sierwaarde van de Tijm


Tijm is een half heester. De plant heeft houtachtige vertakkingen, maar wordt niet groot zoals struiken. Tijm wordt doorgaans niet hoger dan 20 cm. Sommige soorten halen de 30 cm zoals de Thymus citriodora.
Tijm kan een prachtige weelde aan paarse bloemenpracht geven. Dit doet met name de Thymus serphyllum, de wilde tijm. Ook die is goed bruikbaar in de keuken. Dit is een sierwaarde die zo hoog wordt aangeschreven, dat men Tijm nog wel eens in de tuin heeft staan als tuinplant. Soms nog zonder dat men weet dat het om dezelfde Tijm gaat die zo lekker is in de keuken.

Kweken van Tijm


Tijm moet op grond staan die goed water doorlatend is, Het liefste kalkhoudend. Tijm groeit graag in het zonnetje, dit zal de weelderige bloei ook ten goede komen. De Tijm is licht vorstgevoelig, hierdoor moet de Tijm bij strenge winters wat beschermd worden. Een zeer beschutte plaats geeft zeker meer overlevingskansen voor de Tijm.

Vermeerderen van Tijm


Om Tijm te vermeerderen kan deze het beste worden gescheurd. In het najaar kunnen de stukken vrij makkelijk van de plant af getrokken worden. De kleinere stukken kunnen dan apart weer in de grond komen.

Oogsten van de Tijm


Van de Tijm worden de kleine blaadjes en de jonge takjes gebruikt. Je kent het wel, het kleine takje Tijm op je stukje vlees. Tijm kan het hele seizoen worden geoogst.

Bewaren van Tijm


Tijm kan goed gedroogd worden. Tijm is niet geschikt om in te vriezen.

Keukengebruik van Thijm


Tijm wordt vaak samen gebruikt met Basilicum en Oregano. Het is dan ook een zeer geschikt kruid voor de Italiaanse keuken. Tijm is goed te combineren met groente schotels en met vis en vleesgerechten. Tijm heeft een zeer pikante smaak, waardoor zout minder nodig is als er Tijm in een gerecht wordt gebruikt. Tijm wordt ook gebruikt om kruiden azijn te maken. Een paar takjes van de gedroogde tijm in azijn laten trekken. Doordat Tijm ook als zoutvervanger gebruikt kan worden is het een geschikt kruid voor mensen met een te hoge bloeddruk.