postelein - ighediwen ra3rasi
Namen
Nederlands: Postelein (Wilde postelein)
Frysk: Poslein
English: Purslane
Français: Pourpier
Deutsch: Portulak
Wetenschappelijk: Portulaca oleracea
Familie: Posteleinfamilie, Portulacaceae
Geslacht: Portulaca, Postelein
Naamgeving: Portulaca komt van het Latijnse porto (deur), vanwege de afvoerende werking en lac (melk), naar het melksap. De naam kan echter ook zijn afgeleid van het Latijnse portula (poort), omdat de zaadddoos met een deksel opent. Oleracea betekent " als groente gebruikt of in moestuinen groeiend" .
Beschrijving
Afmeting: 5 tot 50 cm.
Levensduur: Eenjarig. Therofyt (geen winterknoppen).
Bloeimaanden: Juni, juli, augustus en september.
Wortels: Worteldiepte tot 20 cm.
Stengels: De sterk vertakte stengels vormen een mat op de grond. Ze zijn donkergroen of rood aangelopen. Afgebroken stengelstukken kunnen gaan wortelen.
Bladeren: De verspreidstaande bladeren zijn spatelvormig, kaal en vlezig. Bovenaan staan ze dicht bij elkaar (het lijken kransen van 3 of meer).
Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien met 1 tot 3 bijeen aan de toppen en vertakkingspunten van de stengels. De 5 gele kroonbladen zijn 0,6 tot 1 cm. Er zijn 8 tot 10 meeldraden. De kelkbladen zijn gekield en aan de voet vergroeid.
Vruchten: Een doosvrucht. De vruchten springen met een dekseltje open. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Biotoop
Bodem: Zonnige, warme, open plaatsen (pioniervegetatie) op droge, matig voedselrijke tot voedselrijke, met name stikstofrijke, kalkhoudende tot kalkarme grond (zand en stenige plaatsen).
Groeiplaatsen: Akkers (hakvruchtakkers), moestuinen, ruderale plaatsen, industriesterreinen, waterkanten (droogvallende rivieroevers), boomgaarden, grindpaden, tussen straatstenen, wegranden en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Verspreiding
Wereld
Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Nu in alle werelddelen. Binnen Europa in Zuid- en Midden-Europa.
Nederland
Vrij zeldzaam. Het meest in het zuidelijke deel van Nederland. Niet in het noordelijk zeekleigebied.
Rode lijst 2012. Thans niet bedreigd. Trend sinds 1950: stabiel of toegenomen. Algemeen. Al voor 1500 ingevoerd (archeofyt).
Vlaanderen
Zeldzaam. Postelein kwam al in de negentiende eeuw voor in Vlaanderen.
Rode lijst. Criteria niet van toepassing.
Wallonië Zeldzaam in o.a. West-Brabant en het Maasgebied.
Wetenswaardigheden
Postelein wordt als groente gekweekt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb